در فضای آموزشی قرن 21 مقولههای سرعت،دقت،مهارت و اطلاعات و فناوریهای نوین مطرح است . در این مقاله به بررسی روشهای فعال کردن کلاس ریاضی پرداخته شده است که عمدتا تجربههای شخصی نگارنده میباشد و به طور منظم و کنترل شده در کلاسهای نگارنده اجرا شده اند و نتایج آن به وسیلهی ارزشیابیهای به عمل آمده مورد تایید قرار گرفته است . همچنین برخی از ویژگیهای معلمان فعال نیز مورد بررسی قرار گرفته است .
با مقالات آموزشی بلدیاب همراه باشید
1- مقدمه
بیشتر دانش آموزان درس ریاضی را به عنوان یکی از سختترین درس هایشان میشناسند (که در واقع نیز چنین است ) همچنین نا خود آگاه معلم ریاضی را معلمی بد اخلاق و خشک و خشن میدانند . با توجه به این شرایط اگر معلم ریاضی نیز بخواهد مانند روشهای تدریس سنتی در اداره کلاس خشک و خشن برخورد کند و امکان فعالیت و آزادی را از دانش آموزان بگیرد ، دانش آموزان در یادگیری درس ناتوان خواهند بود . شاید در ظاهر درس را فرا گیرند ولی این یادگیری عمقی نخواهد داشت و در آینده مشکل ساز خواهد شد .
با توجه به این عوامل برای موفقیت در امر یاد دهی - یاد گیری معلم باید کلاسی فعال و فرح بخش و متنوع برای دانش آموزان ایجاد کند که در این صورت دانش آموزان در کلاس احساس خستگی نخواهند کرد و با علاقه وانگیزه در فرایند یاددهی–یادگیری شرکت میکنند و ذهنیتی که نسبت به درس و معلم ریاضی دارند تا حدودی تعدیل میشود. شاید بتوان گفت معلم ریاضی بیشتر از سایر معلمان باید به ویژگیهای فردی دانش آموزان توجه داشته باشد ، فعالیت هایی متناسب با شرایط جسمی ، محیطی و علمی دانش آموزان طراحی کند ، در برخی از کلاسها شاید نیاز باشد برای گروهی از دانش آموزان یک موضوع درسی و برای گروهی دیگر موضوع دیگری تدریس شود که بستگی به پایهی علمی دانش آموزان دارد .
معلم قبل از شروع درس باید با دانش آموزان ارتباط عاطفی و دوستانه برقرار کند که به عنوان یک پیشنهاد میتوان روی مهارتهای ایجاد ارتباط عاطفی و دوستانه بین معلم و دانش آموز نیز تحقیق کاملی انجام داد که در این مقاله مجال پرداختن به آن نیست .
2- چگونه یک کلاس فعال داشته باشیم ؟
روزگاری که معلم به عنوان گوینده و دانای کلاس و دانش آموز فقط به عنوان شنونده در کلاس حاضر میشد سپری شده است ، زمانی دانش آموز را به عنوان یک لیوان خالی در نظر میگرفتند که باید به وسیلهی معلم و کتابهای درسی پر شود ولی اکنون اشتباه بودن این تفکر به اثبات رسیده است . اکنون دانش آموز را باید آتشی افروخته بدانیم که معلم آن را شعله ورتر میکند . در ادامه روشها و راه کارهایی برای فعال کردن کلاس ریاضی و بهبود جریان یاددهی – یادگیری ارایه میشود .
2-1 : روشهای نوین تدریس
آشنایی با روشهای نوین تدریس و اجرای آنها در کلاس درس لازمهی کار معلم قرن 21 است . معلم باید به موضوعات هر درس و اهداف آن تسلط کامل داشته باشد . روشهای فعال تدریس را به خوبی بشناسد و معایب و مزایای هر یک را بداند و با انتخاب یک یا چند روش فعال ، متناسب با موضوع درس و منطبق با اهداف آن در فعال کردن کلاس درس بکوشد .
2-2 : استفاده از وسایل کمک آموزشی
با بهره گیری از وسایل کمک آموزشی آماده یا دست سازههای معلم و دانش آموزان میتوان کلاس را فعالتر برگزار کرد . به عنوان مثال با تهیهی اشکال هندسی مورد نیاز در بحث حجم دانش آموزان مفاهیم درس حجم را به صورت عینیتر و ملموستر درک خواهند کرد .
2-3 : استفاده از تکنولوژیهای آموزشی
تکنولوژیهای آموزشی از قبیل کامپیوتر و ... میتوانند علاقهی دانش آموزان را به درس ریاضی افزایش دهند . در استفاده از کامپیوتر مسلما معلم باید با برخی از نرم افزارهای آموزشی ریاضی آشنایی داشته باشد . به عنوان نمونه باری تهیهی اسلاید و استفاده از آن در کلاس درس باید با پاورپوینت آشنا باشد . در اینجا لازم است اشاره ای شود به نرم افزار جئو جبرا شود این نرم افزار کاربرد وسیعی در آموزش ریاضی و خصوصا در هندسه دارد . نرم افزار جئو جبرا و آموزش آن در سایت جناب آقای افشین منش موجود میباشد . استفاده از کامپیوتر و نرم افزارهای ریاضی علاوه بر آن که علاقه و انگیزهی دانش آموزان را نسبت به ریاضی افزایش میدهد باعث تسریع و عمیق امر یاد دهی – یاد گیری میشود.
2-4 : استفاده از سرگرمیهای ریاضی
متنوع کردن کلاس درس با طراحی معماها و سرگرمیها و بازیهای ریاضی مرتبط با موضوعات درسی میتواند در فعال کردن کلاس ریاضی نقش به سزایی داشته باشد . استفاده از معماها و سرگرمیهای ریاضی میتواند صرفا برای درگیر کردن دانش آموزان با مسئله و تقویت قدرت تفکر در آنها باشد و آنها را با مراحل و روند تفکر و حل مسئله آشنا کند .
2-5 : تهیهی بروشور ، روزنامه دیواری و پژوهشهای دانش آموزی
فعالیت دانش آموزان در زمینهی تهیهی بروشورهای ریاضی ، روزنامه دیواری ، مجلات ریاضی در سطح مدرسه و پژوهش در مورد موضوعات ریاضی و ... میتواند کلاس درسی را از حالت خشک و بی روح سنتی خارج کرده و دانش آموزان را با موضوعات درسی در گیر کند . برای تهیهی موارد مذکور به دلیل وقت گیر بودن بهتر است قسمتی از کار در مدرسه و بقیه در خارج از مدرسه انجام شود .
2-6 : طراحی و برگزاری مسابقات ریاضی در خارج از کلاس
برگزاری مسابقات ریاضی هفتگی در مدرسه جهت درگیر کردن ذهن آنها با ریاضی و فرایند حل مسئله و تقویت تفکر در آنها کاری بسیار مفید میباشد . این کار میتواند به صورت مطرح کردن یک یا چند سوال ( معما ) و نصب آن در تابلو اعلانات مدرسه یا در صورت وجود در برد ریاضی مدرسه و تعیین جایزه به تفکیک پایه باشد .
2-7 : معرفی دانش آموزان موفق در پایان هر ماه
معرفی دانش آموزان موفق و دانش آموزانی که در حال پیشرفت هستند به صورت ماهیانه باعٍث ایجاد رقابت در بین آنها میشود . در این مورد میتوان از بستههای تشویقی خاصی متناسب با علائق دانش آموزان برای دانش آموزانی که معرفی میشوند در نظر گرفت ، مثلا برگزاری اردوهای تفریحی ، ورزشی و ... در سطح منطقه و یا این که بر گزاری مسابقات ورزشی بین معرفی شدگان و ...
2-8 : استفاده از کارتهای تشویقی
برای از بین بردن اضطراب نمره در بین دانش آموزان میتوان از کارتهای تشویقی استفاده کرد که باعث رقابت بین آنها نیز میشود . در این مورد به دانش آموزان ضعیفی که در حال پیشرفت هستند باید بیشتر بها داده شود . به عنوان مثال میتوان دو نوع کارت عالی و ممتاز تهیه کرد . که به ازای هر 5 کارت عالی که دانش آموز از معلم کسب میکند یک کارت ممتاز از مدیر دریافت میکند و به ازای هر 5 کارت ممتاز جایزه ای متناسب با علائق او به وی اهدا میشود .
2-9 : گروه بندی کردن دانش آموزان
استفاده از گروه بندی میتواند به شیوههای مختلفی انجام شود و به عواملی نیز بستگی دارد . در گروه بندی ، دانش آموزان آزادی عمل بیشتری دارند ، فعالیت گروهی و تیمی را یاد میگیرند ، احترام به همدیگر را یاد میگیرند ، هر دانش آموز مطالبی را از بقیهی اعضای گروه یاد میگیرد و ...
گرو ه بندی مزیتهای زیادی دارد . برخی عواملی که به نحوهی گروه بندی دانش آموزان تاثیر میگذارند عبارتند از :
- سطح علمی دانش آموزان
- تعداد دانش آموزان
- اندازهی کلاس
- موضوع درس
- امکانات آموزشی و
2-10 : آشنایی معلم با آموزش مجازی و شبکهی اینترنت و وبلاگ نویسی :
معلم قرن 21 باید با اینترنت و آموزشهای مجازی و ... آشنایی کافی داشته باشد و دانش آموزان را با این موضوعات آشنا کند. هر چند بسیاری از دانش آموزان همگام با پیشرفت تکنولوژی پیش میروند و شاید بسیاری از آنها اطلاعاتی بیشتر از معلمانشان دارند . در این مورد استفاده از موبایل دانش آموزان بسیار مفید خواهد بود به این صورت که معلم میتواند با موبایل دانش آموزان به اینترنت متصل شود و اطلاعاتی را راجع به موضوع درس از یکی از سایتهای ریاضی دریافت کرده و در کلاس مطرح کند . که این کار فرهنگ استفاده از موبایل را نیز در بین دانش آموزان تغییر خواهد داد .
2- 11: مجلات رشد ریاضی ( رشد برهان ) :
آشنا کردن دانش آموزان با مجلات رشد ریاضی و استفاده از آنها در کلاس درس جهت تقویت و تعمیق بنیهی علمی دانش آموزان و همچنین جهت سرگرمی دانش آموزان که در این مورد میتوان فعالیتهای زیادی انجام داد . به عنوان نمونه میتوان به وسیلهی کمیسیون یاددهی – یادگیری هر منطقه در جهت آشنایی بیشتر معلمان و دانش آموزان با مجلات رشد ، فعالیت هایی را انجام داد مثلا میتوان با طراحی سوالاتی از مجلات مختلف رشد و برگزاری مسابقاتی بین معلمان و همچنین بین دانش آموزان انگیزهی مطالعهی این مجلات را افزایش داد . انجام این مسابقات بین دانش آموزان میتواند توسط مدیر مدرسه نیز انجام شود .
3- چگونه یک معلم فعال ، پر انرژی و تاثیر گذار باشیم ؟
- به روز نگه داشتن خود از طریق مطالعهی کتب مرتبط و نشریات تخصصی و بررسی سایتهای مرتبط و به روز
- مطالعه و بررسی عملکرد آموزش و پرورش سایر کشورها
- شرکت در کارگاههای ریاضی و کلاسهای ضمن خدمت
- انجام تحقیقاتی در زمینهی اقدام پژوهی
- تبادل نظر با سایر معلمان و داشتن ارتباط قوی و موثر با دانش آموزان
4- نتیجه گیری
معلم قرن 21 باید ویژگیهای زیر را داشته باشد .
- خلاق باشد و در کلاس محیطی برای بروز خلاقیت ایجاد کند .
- در کلاس درس محیط پرسش گری ایجاد کند .
- از شکست واهمه نداشته باشد .
- خطر پذیر باشد .
- بتواند پیش نیازهای دانش آموزان را تشخیص دهد و قدرت تغییر پیش فرضها را داشته باشد .
- قادر به درمان ناتواناییهای یاد گیری دانش آموزان باشد .
- تفاوتهای فردی و همچنین مهارتهای فردی آنها را درک کند .
- بتواند به نحو موثر و مفید با دانش آموزانش ارتباط برقرار کند .
- در تدریس فعال مهارت داشته باشد .
- از وسایل کمک آموزشی استفادهی درست و به جا کند .
- با نشاط و شاداب باشد .
- ظاهری آراسته ، همراه با سعهی صدر و تعهد در کار داشته باشد .
نویسنده: محمد صفایی راد
اگر به دنبال انتخاب معلم خصوصی حرفه ای یا دوره های آموزشی در آموزشگاه های معتبر هستید؛ با ثبت اطلاعات خود در فرم درخواست معلم خصوصی یا رزرو آموزشگاه می توانید هر چه سریعتر به کمک بلدیاب کلاس خصوصی یا گروهی مناسب خود را بیابید. (مشاهده فرم درخواست)
اگر برای برگزاری کلاس های خصوصی, نیمه خصوصی یا گروهی خود نیاز به فضای آموزشی دارید، سایت بلدیاب امکانی برای شما فراهم کرده تا بتوانید با توجه به شرایط تدریس تان، اقدام به اجاره فضای آموزشی مناسب خود نمایید. (مشاهده مکان های آموزشی)
سایت بلدیاب با معرفی و تبلیغ دوره های آموزشی مدرسین خصوصی و آموزشگاهای کل کشور فضایی را فراهم نموده تا کاربرانی که نیاز به دوره های آموزشی مختلف دارند با یک جست و جوی ساده در بلدیاب بتوانند مدرس یا آموزشگاه مناسب خود را بیابند و اطلاعات تماس آنها را مشاهده کنند. (درخواست دوره های آموزشی)
مدرسین خصوصی و آموزشگاه داران محترم می توانند برای تبلیغ دوره های آموزشی خود و جذب شاگرد برای کلاس های خصوصی و گروهی ، در هر زمینه ای (درسی، فنی، هنری، ورزشی، مالی ، حسابداری، کسب و کار و ... ) در سایت بلدیاب ثبت نام کنند و از خدمات آن استفاده نمایند. (ثبت نام و همکاری)
اگر مدرس خصوصی هستید یا آموزشگاه دارید بهتر است قبل از ثبت دوره های آموزشی خود از راهنمای بلدیاب استفاده کنید تا در معرفی دوره های خود و جذب شاگرد یا هنرجو موفق تر عمل کنید. (مشاهده راهنمای بلدیاب)
" اگر به دنبال دورههای آموزشی در هر زمینه ای به صورت خصوصی یا نیمه خصوصی هستید، یا میخواهید از دورههای برگزار شده توسط آموزشگاههای استان خود باخبر شوید، در وب سایت بلدیاب میتوانید اساتید و آموزشگاههای که دوره شما را برگزار میکنند را پیدا کنید، در صورت نیاز با آنها تماس بگیرید و به صورت حضوری با آنها کلاس برگزار کنید. "
شما هم می توانید نظر خود را درباره سایت بلدیاب ثبت کنید.